Yep! Je leest het goed. Een basis recept. En ja dit kan in principe iedereen maken.  Spareribs worden vaak als iets gezien wat je in een restaurant eet en thuis niet makkelijk kunt maken. Maar niets is minder waar. En geloof mij maar, als je dit recept een keer hebt gemaakt, ben je verslaafd. En daar neem ik maar wat graag de schuld voor op mijzelf.

Spareribs recepten zijn vaak niet zo moeilijk als gedacht wordt. Het grote probleem voor mensen is vaak dat zij niet weten hoe zij het aan moeten pakken. Waar haal je goed vlees van daan, hoe ontvlies je de ribben, welke kruiden werken wel en niet goed bij een marinade. En de mogelijkheden hiervoor zijn echt eindeloos. Ben je bang om zelf een rub te maken? Dan heb je ook een zee van keuze qua dry-rubs van verschillende bedrijven, slagers en ook van een hoop BBQ teams die hun eigen BBQ rub hebben uitgebracht.

“Ik heb geen barbecue”
Een ander excuus wat vaak voorbij komt is “Ik heb geen barbecue”. Ook dat gaat niet op want hoewel recepten vaak voor de Barbecue worden gemaakt, zijn deze ook in een oven te maken. Een Barbecue wordt bij het bereiden van spareribs immers op dezelfde manier gebruikt. En een gerecht wat in de slowcooker gemaakt wordt kan ook low en slow in een stoofpan. Hoe dan ook. Alle mogelijkheden. 

Proberen, proberen en nog meer proberen
Je leest het goed. Perfectie kost tijd en heel veel pgngen. Maak dit recept, pas het aan, probeer wat uit en maak het keer op keer op keer weer. Tot je uiteindelijk een recept hebt waar je tots op bent. En dat moet je bewaren. Maar in de tussentijd, gebruik dit recept en je zit voorlopig gebakken… of moet ik zeggen low en slow gegaard en gerookt. Eet smakelijk

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs

 • Voor de Rub
 • 2 el Rietsuiker

 • 2 el bruine suiker

 • 2 el paprikapoeder

 • 1/2 el zout

 • 1 tl mosterdpoeder

 • 2 tl uienpoeder

 • 2 tl knoflookpoeder

 • 1 tl vers gemalen zwarte peper

 • Voor de Glaze
 • 4 el van je favoriete BBQ saus

 • 2 el ketjap manis

 • 2 el honing

 • 1 el ketchup

Bereidingswijze

 • Begin voor dit recept 1 dag vooraf door de ribben te ontdoen van het buikvlies. Dit is het dunne stukje vlies wat aan de holle zijde van de ribben zit. De reden waarom dit verwijderd wordt, is omdat dan de rub beter in het vlees trekt.
 • We gaan nu de ribben met de rub inwrijven. Meng alle kruiden in een schaaltje goed door elkaar. Leg de ribben voor je neer en bestrooi de ribben volledig met deze rub. Wrijf het goed in, wikkel de ribben in aluminium folie en leg deze 24 uur in de koelkast weg om de rub lekker in te laten trekken.
 • Op de dag dat je de ribben gaat bbq’en, steek je de bbq indirect aan. Dit houdt in dat je 1 deel van de bbq vrij houd van kolen. Hier leg je de spareribs straks.
 • Je hebt om een lage temperatuur te krijgen, niet al te veel briketten nodig. meestal zijn 2 handjes kolen meer dan voldoende om een temperatuur van 110C te verkrijgen.
 • acht tot de bbq deze temperatuur heeft en leg dan de spareribs op de bbq. Keer de ribben elk half uur om deze mooi gelijkmatig te garen of zet de ribben zoals ik heb gedaan op de zijkant.
 • Houd de temperatuur goed in de gaten om te zorgen dat deze niet veel van de 110 graden afwijkt. Vaak kun je met behulp van de luchtroosters de temperatuur beïnvloeden. Zet je de beide roosters open, dan gaat de temperatuur omhoog, zet je de roosters dicht, dan komt er minder zuurstof in de bbq en gaat de temperatuur omlaag. Heb je geen roosters in je bbq, verwijder of voeg een van de briketten toe om de temperatuur wat lager te krijgen.
 • Deze ribben gaan low & slow op de bbq en moeten dus een uurtje of 3 zeker wel op de bbq liggen. Kijk af en toe even of het bot boven het vlees uit begint te steken. Hierdoor kun je zien of de ribben gaar aan het worden zijn. Wees niet bang als dit de eerste 2 uur niet gebeurt, geen zorgen en neem de tijd.
 • Na een uurtje of 3, gaan we de ribben voorzien van een mooie glaze, een mooie glanzende laag met een heerlijke smaak. Meng hiervoor de ingrediënten en smeer met dit mengsel de ribben met een kwastje in. Smeer de ribben volledig in en doe de deksel weer dicht om nog een half uurtje te garen. Na een half uurtje smeer je nog even lichtjes in en leg de ribben nog een kwartiertje à 20 minuten terug.