Ik ben eigenlijk dagelijks wel het web aan het afspeuren naar geweldige recepten en haal mijn inspiratie vooral van social media kanalen zoals pinterest, instagram en offline vanuit de mega hoeveelheid van kookboeken. Hoewel mijn wederhelft niet echt van pittig houd, ben ik er gek op! Als ik dus een keer een recept met pepers kan maken, ben ik helemaal in mijn element. En toch hoef je niet bang te zijn over dat je na het eten van deze ribben 3 kwartier onder de kraan hangt. Want de pittigheid valt echt ontzettend mee. En als je mensen toch niet kunt overhalen om dit heerlijke recept te proberen, dan is het eigenlijk alleen maar beter want dan heb jij alleen maar meer.

Het mooie van dit recept is dat het komt met een recept voor een heerlijke saus en een hele mooie BBQ rub. Het complete plaatje dus. Ideaal als je echt een recept wilt maken zonder toevoegingen van pakjes, sauzen uit een potje enzovoort.

Dus, zoals ik al zei, dit recept bestaat uit 3 onderdelen. De Rub, de Saus en de ribben. En die gaan we nu hieronder plaatsen.

Ingredienten

 • Voor de zoete rub
 • 1/4 cup donkerbruine basterdsuiker

 • 1 el grof zeezout

 • 2 el versgemalen zwarte peper

 • 2 el gerookt paprikapoeder

 • 2 el knoflookpoeder

 • 2 el uienpoeder

 • 1 tl gemalen mosterdpoeder

 • 1/2 tl cayennepeper

 • Voor de spareribs zelf

Bereidingswijze Rub

 • Doe alle ingredienten bij elkaar en roer het goed door. Bewaar in een afgesloten potje voor maximaal 1 jaar!

Ingredienten voor de saus


 • 1 1/2 cup Ketchup

 • 1 cup appelsap

 • 1/2 cup appelcider azijn

 • 1/4 cup bruine suiker

 • 1/4 cup appelstroop

 • 1 el gemalen zwarte peper

 • 1 el knoflookpoeder

 • 1 el uienpoeder

 • 1 tl selderijzout

 • 1 tl gemalen koriander

 • 1 jalapeno peper fijngesneden zonder zaadjes

Bereidingswijze saus

 • Doe alle ingredienten in een sauspan bij elkaar en breng roerend aan de kook
 • Zet het vuur hierna laag en laat voor zo’n 20 tot 25 minuten doorborrelen.
 • De pittigheid van de saus is afhankelijk van de jalapeno zaadjes die je er wel of niet aan toevoegt. Bewaar de saus daarna in een schone afsluitbare pot. De saus is max een paar dagen nog houdbaar in de koelkast maar ik betwijfel of er nog wat overblijft na dit recept.

Ingredienten voor de spareribs

 • 2 strengen spareribs

 • 4 el zoete BBQ rub

 • 1/4 cup mosterd

 • 2 cups appelsap

 • 1/2 cup bruine basterdsuiker

 • 4 el gezouten boter

 • 2 jalapeno’s in ringen gesneden

 • 1 cup apple jalapeno BBQ saus

Bereidingswijze

 • Verwijder het membraam van de spareribs. Dit is het vlies aan de holle zijde van de ribben.
 • Smeer de ribben nu goed in met de gele mosterd en bestrooi rijkelijk met de BBQ rub
 • Stel de BBQ in op indirect BBQ’en (ds alle kolen aan 1 kant van de BBQ en hou de temperatuur op 100 graden Celcius)
 • Leg de ribben nu voor 3 uur op het gedeelte waar geen kolen onder liggen en doe de deksel dicht.
 • Na 3 uur pakken we de ribben in aluminium folie in met de “Bone side” omhoog. (Dus de holle kant boven). Strooi de bruine suiker hier nu op en daarna de boteer in plakjes. Schenk de appelsap over beide ribben en leg daarna de jalapeno ringen erbij. Vouw de pakketjes goed dicht en leg deze voor 2 uur terug op de BBQ. (deksel dus ook dicht weer)
 • Haal na 2 uur de ribben van de BBQ. Haal de ribben uit het folie en leg deze met de bolle kant naar boven even op een snijplank. Haal de jalapeno ringen uit het vocht van de pakketjes en hou deze even apart. Het vocht en het aluminiumfolie kun je nu weggooien.
 • Leg de ribben nu met de bolle kant naar boven op de BBQ en smeer deze in met wat BBQ saus. Leg de jalapeno’s nu verspreid op de ribben en laat deze voor ongeveer een uur tot de gewenste malsheid en stickyness’ van de saus. De ribben zijn nu klaar om gegeten te worden.