Koken met alcohol. Top toch. Ok.. kook je voor kinderen dan is het minder geschikt maar wil je eens een echt waanzinnig lekker recept maken met bourbon? Dan is dit nou zo’n echte topper! Bourbon leent zich voor veel recepten, van voorgerecht tot dessert. En het klinkt misschien heel erg verrassend, maar je kunt er ook een echt heel erg lekker spareribs recept mee maken. Eentje zoals deze dus!

In dit geval geruik ik Jack Daniels bourbon maar je kunt hier elke bourbon voor gebruiken die je maar kunt vinden. De smaak voegt een extra dimensie toe aan de ribben samen met de rook. En om de ribben toch dat zoetige mee te geven heb je ook iets van fruit nodig. Dus. Ga ik dan voor Blauwe bessen. Blauwe bessen zijn vrij makkelijk verkrijgbaar bij de groenteboer of supermarkt. En als je ze niet vers kunt krijgen, dan de diepgevroren bessen. Laat ze ontdooien en verwerk deze in je recepten!

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs

 • Voor de spray
 • 1 cup appelcider azijn

 • 1 cup appelsap

 • Spuitflesje (of nieuwe plantenspuit die je voortaan hiervoor gebruikt)

 • Voor de saus
 • 150gram blauwe bessen

 • 2 el bourbon

 • 1 el suiker

 • 1/4 tl rozemarijn (fijngesneden)

Bereidingswijze

 • Verhit de BBQ tot 100C en zorg dat je indirect kunt BBQ’en.
 • Bereid de spareribs voor door het membraam van de achterkant (holle kant) af te halen.
 • Smeer de ribben in met mosterd en doe je eigen favoriete BBQ dry rub op de ribben en laat deze minimaal een half uur tot een uur intrekken. (minimaal dus he, langer is ook niet erg. Je kunt dit ook een dag vooraf maken en de ribben koud in de koelkast wegzetten voor het marineren)
 • Maak de saus door alle ingredienten in een pannetje aan de kook te brengen. Plet de bessen goed en laat op een laag vuurtje zo’n 8 minuten doorpruttelen. Haal deze nu van het vuur en laat afkoelen. Eventueel kun je het geheel nog kort pureren mochten er nog stukjes in zitten.
 • Leg de ribben indirect zo’n 60 minuten op de BBQ. en leg wat rookhout bij het houtskool voor een heerlijke rooksmaak. Na een uurtje zie je de kleur wat donkerder worden. Dit is een goed moment omd e ribben te sprayen met het appelsap mengsel. Spray de ribben in en doe dit de komende 2 uur geregeld om de ribben lekker mals en sappig te houden
 • Wanneer je na 2 uur de botten uit het vlees ziet komen, wordt het tijd om de ribben in te pakken met folie. Leg 2 lange stukken folie op tafel, leg de ribben met de bolle kant naar beneden er op, en pak deze goed in. (giet een heel klein beetje appelsap hier en daar erbij zodat de ribben in het folie wat gaan stomen). Leg de ribben terug op de BBQ voor minimaal 1 uur. Na 1 uur check je voorzichtig of je het bot wat los voelt komen al, zo niet, laat deze dan nog lekker liggen voor nog een uur. Kun je minimaal zonder weerstand met een sateprikker door het vlees prikken, dan ben je klaar voor de volgende stap.
 • Haal de ribben uit het folie en leg deze terug op de BBQ. Smeer de ribben royaal in met de eerder gemaakte saus en leg deze nog voor een uurtje terug op de BBQ. Smeer zo nu en dan de ribben weer in met de saus.
 • Na 1 uur zijn de ribben klaar en kun je aan tafel. Eet smakelijk!