Tja, Cola smaak. Eigenlijk weet je al dat bij het horen van die naam, je niet het meest gezonde of suikervrije gerecht hebt. En laat dat nou net totaal niet van belang zijn bij spareribs. Ik heb veel verschillende varianten van dit recept de afgelopen jaren echt zo vaak voorbij zien komen via social media en zelfs bekende chef’s die hiermee aan de haal gaan. En het is denk ik een beetje een gimmick. Zoiets als kip op bierblik. Ook zoiets wat je een keer gedaan moet hebben. En daarna moet je het eigenlijk niet meer doen. Tenminste, dat denk je. Tot je er een tijd later wel weer trek in krijgt en het gewoon nog een keer maakt. Het is zo’n recept wat af en toe gewoon een keer gemaakt moet worden.

Ribben voorkoken

Ik ben echt fel tegenstander van het voorgaren van je ribben. Het is een truc die ook vaak in restaurants gebruikt wordt om het garingsproces te versnellen en zo ‘fall of the bone’ ribben te maken. Echter in sommige gevallen en eigenlijk ook voor dit recept maak ik graag een uitzondering (zo ben ik ook wel weer) want het zijn wel echt lekkere ribben Die je in ieder geval ook dus in de Oven kunt maken!

Belangrijk bij dit recept is dat je geen dietcoke of suikervrije cola gebruikt. Voor dit recept mag je even lekker ongezond doen en de original coca cola gebruiken.

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs

 • 1 fles cola (1.5 liter ) LET OP: Geen diet coke of andere soorten. Alleen regular coca cola

 • 1 grote ui (in 4en gedeeld)

 • 6 tenen knoflook (klein gesneden)

 • 2 laurierbladeren)

 • 1 el peperkorrels

 • Voor de saus
 • 2/3 stick gezouten boter

 • 1 kleine witte ui (gesnipperd)

 • 2 versnipperde tenen knoflook

 • 1 cup ketchup

 • 1 1/2 el gele mosterd

 • 1/4 cup bruine basterdsuiker

 • 1 tl whorcestershire saus

 • 1 blikje coca cola (geen diet coke)

BereidingswijzE

 • Doe in een grote pan de fles coca cola, knoflook, ui, knoflook laurierbladeren en peperkorrels bij elkaar. Leg de ribben hierbij en indien nodig wat water om te zorgen dat de ribben volledig ondergedompeld zijn.
 • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur lager om tot 1 uur lang lekker door te borrelen. Keer geregeld de ribben totdat het vlees van het bot weg begint te trekken.
 • Maak ondertussen de saus door alle ingredienten in een pannetje te doen. breng dit aan de kook, zet het vuur dan lager en laat het mengsel nog 25 minuten doorborrelen tot de saus ingekookt is en lekker dik is geworden. Doe hierna de saus in een blender om een mooi glad mengsel ervan te maken.
 • Nu kun je de BBQ aansteken en hoog opstoken. (150 – 170C) Maar een oven met grillstand is prima hiervoor. Zet de grill nu op hoog. Haal de ribben uit de pan, dep deze droog en leg deze in een braadslee onder de grill. Keer deze een paar keer tot de ribben rondom goed gegrild zijn. (Let op, niet zwart blakeren dus he)
 • Kwast de ribben nog 1 x met de saus in en laat deze buiten de oven nog onder aluminiumfolie nagaren. Serveer de saus samen met de ribben.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *