Spareribs project zou spareribsproject niet zijn als we niet een lekkere uitdaging aangaan. En onlangs kregen we de vraag of we voor een foodbloggers evenement een lekker recept konden bedenken voor bij een foodpairing moment. In dit geval ging het om een gerecht te bedenken wat perfect zou passen bij een bier van Beerwulf. In ons geval ging het om het bier “Brok in de Keel” van de Bronkhorster brouwerij

Dit heerlijke bier past perfect bij dit recept en brengt de tonen van 5spice samen met de rokerige smaak perfect naar boven en vormt daarmee een goede combinatie met de honing de ideale combinatie met de karamelsmaak van dit Belgium strong Ale biertje. Je kunt dit bier bestellen bij de brouwerij via deze link.

5-spice kruiden

Vijfkruidenpoeder is een kruidenmengsel uit de Chines keuken dat de 5 basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en scherp combineert. De samenstelling kan variƫren maar de bronnen spreken het meest over kassia, kruidnagel, steranijs, venkelzaad en sechuanpeper. Kassia is een robuuster en goedkopere versie van kaneel!

Nu kan dit recept zowel in de zomer als in de winter maar gezien je een heerlijk donker biertje erbij hebt is dit nou wel een recept wat ik zelf lekker in de herfst/winter maak. Ik geniet hier echt van na buiten in de kou en wind te hebben gelopen!

Ingredienten

 • Voor de rub
 • 1/4 cup bruine suiker

 • 2 tl sesamzaadjes

 • 1 el kosher zout

 • 1 el knoflookpoeder

 • 1 el uienpoeder

 • 1. el Chinees Fivespice poeder

 • 1 el gemalen witte peper

 • Voor de Ananas BBQ saus
 • 1 cup ananasblokjes (uit blik)

 • 1 el vers gemalen gember (heel fijn gesneden)

 • 2 el sojasaus

 • 1 tl sesam olie

 • 1 tl suiker

 • 1/2 tl kosher zout

 • 1 el Chinees Fivespice poeder

BereidingswijzE

 • Mix alle ingredienten voor de rub in een kom
 • Verwijder het membraam/vlies van de spareribs
 • wrijf de bbq rub royaal over de ribben en leg in een schaal of in aluminiumfolie weg in de koelkast voor minimaal 6 uur zodat de marinade in kan trekken.
 • Steek de BBQ aan op indirecte hitte. Voor kolenbbq’s houd dit in dat je maar 1 helft van je BBQ vult met kolen. De andere helft laat je vrij. Bij Gas steek je maar 1 deel van je BBQ aan indien mogelijk. Lukt dat niet. Leg dan aluminiumfolie over 1 deel van je BBQ zodat directe hitte op de ribbenkant wordt afgewend.
 • Als de temperatuur +/- 150 C is leg je de ribben voor 1 uur op de BBQ boven het kolenvrije gedeelte en doe je de deksel dicht.
 • Als de ribben een uur op de BBQ liggen, doe je de ananas, sojasaus, sesamolie, suiker, zout en het Chinees Fivespice poeder in een blender tot het een mooi glad geheel wordt. Dit gebruiken we straks als mop/glaze voor over de spareribs.
 • Nadat de ribben een uur op de BBQ hebben gelegen, kwast je de spareribs goed in met de glaze en doe je de deksel weer dicht. Kwast af en toe nog even bij om te zorgen dat de ribben nu lekker in de saus zitten.
 • Laat de ribben nu lekker nog een uur tot maximaal 1 1/2 uur doorgaren op de BBQ.
 • Als de ribben gaar zijn en je met een sateprikker zonder moeite door het vlees kunt prikken (je voelt geen weerstand meer) , haal je deze van de BBQ. Serveer deze nu samen met de saus en het bier natuurlijk. Geniet er van!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *